Bloedzuring heeft een friszure smaak en bevat veel vitamine C.
Vers jong blad kan worden verwerkt in gemengde salades. Het grotere oudere blad kan verwerkt worden in stamppot, soepen en sauzen.
Zuring kan ook, net als spinazie, gekookt worden, of gebruikt in een heldere bouillon.
Zuring staat erom bekend dat ze veel oxaalzuur bevat (zoals ook rabarber). Eet de blaadjes vooral wanneer je wilt maar pas op voor grote hoeveelheden. Zeker niet iedereen heeft er last van maar er zijn mensen die er gevoelig voor zijn en bij grotere hoeveelheden last kunnen krijgen van maagdarmklachten, en teveel oxaalzuur is slecht voor gal en nieren (wellicht iets om rekening mee te houden wanneer je gasten krijgt met bijvoorbeeld een nieraandoening).
Dat klinkt niet prettig maar een paar keer per week een paar blaadjes in een lekkere salade is geen probleem.
Recept:
Carpaccio van gerookte zalm en bietjes
gerookte zalm 400 g
bloedzuring 10 g
dille 10 g
feta 80 g
peper en zout
bietjes (rauwe, naar keuze bv. rode biet, rammenas,...) 200 g
Voor de marinade
dille (dille-steeltjes, fijngehakt)
sushi azijn 2 el
suiker 1 el
extra vierge olijfolie 4 el
peper en zout
Voor de crème
rode biet (voorgekookt) 100 g
room 1 dl
feta 80 g
Bereiding
Start met de crème van rode biet en feta. Mix de rode biet met de room en de feta tot een dikke crème.
Meng alle ingrediënten voor de marinade. Snij carpaccio van de rammenas en de bietjes en marineer een half uurtje in de marinade.
Schik de carpaccio van de bietjes en rammenas op de bordjes, leg er de zalm op en werk af met crème van rode biet, plukjes dille, blaadjes zuring en nog wat extra verbrokkelde feta. Breng op smaak met peper en zout. Serveer meteen.
Tip: Je kunt hiervoor ook perfect verse rauwe zalm gebruiken.
bron: Libelle lekker be