De krent is van nature zoet, er kan jam van worden gemaakt of laat ze drogen, zodat ze later in compote kunnen worden gebruikt. Je kan ze gebruiken als vervanger van krenten. Je kan ze ook invriezen.
wie krent wil eten, zal regelmatig de struik moeten afzoeken naar rijpe vruchten, de vogels zijn er ook dol op (vanaf eind juni)
Krentenboompje - bessen jam
½ kilo door de roerzeef gedraaide vruchten van het krentenboompje
Zeker 1/3 van de pitten van het krentenboompje apart in een doekje
½ liter vers bessensap (daarvoor heb je ongeveer 700 gram rode bessen nodig)
1 kilo rietsuiker (of geleisuiker)
Bereiding
De vruchten samen met het sap en de pitjes in een zakje tot 2/3 inkoken.
De zakje met pitjes dan eruit halen. Suiker roerend toevoegen en oplossen. 8 tot 10 minuten bruisend laten koken. En vervolgens in schone jampotjes doen.
Afsluiten en rustig op een houten blad laten afkoelen.
De potjes na 10 minuten 15 minuten op zijn kop zetten.
De afgekoelde potjes jam van een etiket voorzien en in het donker koel bewaren.