Mispel

de vruchten moeten lang aan de struik blijven hangen. omstreeks oktober hangen de vruchten in de struik. heb geduld; laat er eerst een paar lichte nachtvorsten overheen gaan, voordat u oogst. de vorst zorgt ervoor dat het vruchtvlees zacht wordt. na die nachtvorsten kan er worden geoogst. dan nog is het raadzaam de vruchten (met de stelen rechtop) een tijdje op een koele plaats te bewaren. ze lijken dan wel rot te worden, maar zijn dit beslist niet. De onrijpe vrucht is olijfgroen van kleur en kleurt bij het afrijpen (oktober) bruin.

een mispel is sappig met een zoetzure smaak. er kan heerlijke jam of gelei van worden gemaakt.

Mispel purée kan worden ingevroren.

Een mispel heeft 5 pitten, deze pitten bevatten een giftige stof.

Mispels met appel en speculaas

Ingrediënten

2 appels

12 mispels

1 takje rozemarijn

2 dl water

4 el suiker

kaneel

1 stuk cake

2 speculaaskoekjes

2 el koffie

bakboter

 

Bereiding

 

Schil de appelen en houd een stukje schil over voor de afwerking.

 

Snij de appelen in blokjes en stoof ze aan in een beetje bakboter.

 

Voeg de rozemarijn eraan toe samen met de suiker, een snufje kaneel en het water en laat alles koken tot de appels gaar zijn.

 

Haal de rozemarijn eruit en mix het geheel glad.

 

Haal de mispels door een zeef en voeg er 2 speculaaskoekjes en koffie aan toe.

 

Laat alles even rusten en meng het tot een puree.

 

Snijd de cake in dunne schijfjes en beleg ze met het mispel mengsel.

 

Doe dit 3 keer zodat je een torentje krijgt.

 

Serveer het appelsoepje met de mispel cake en werk af met een beetje rozemarijn, de appelschil en de kaneel.