Rozenbottel

Je kunt de rozenbottels voor van alles en nog wat gebruiken in de keuken.

 

Voordat je ze gebruikt met je wel eerst de steeltjes en de kelkbladeren van de bottels verwijderen. De zaadjes smaken erg bitter, je kunt ze verwijderen voordat je de bottels gebruikt.

 

Gekookte rozenbottel is bijvoorbeeld lekker door yoghurt, smoothie, smoothie bowl of … Je kunt er ook een lekkere saus van maken, bijvoorbeeld voor bij de pasta. Je vervangt dan de tomaten of een deel van de tomaten voor de rozenbottels.

 

 

Van sommige soorten rozenbottels, onder meer de vrucht van de hondsroos (Rosa canina), maakt men in Zweden rozenbottelsoep.

 

 

Rozenbottels kunnen geweckt maar ook gedroogd worden. Gedroogde rozenbottels kan je verwerken als zongedroogde tomaten op olie. Purée van rozenbottels kan je invriezen.

 

 

 

 

Geroosterde rozenbottels gevuld met roomkaas

 

Was je rozenbottels (liefst hondsroos- of eglantier bottels, die zijn steviger).

 

Doe de kroontjes en de steeltjes eraf.

 

 

Snij de rozenbottels in twee en haal de pitjes eruit. Was je pittenvrije stukjes goed af.

 

 

Sprenkel wat olijfolie over de rozenbottels en grill ze in met gebruik van een gril pan. Vul de rozenbottels vervolgens met roomkaas. Dit kan met een lepeltje, maar eventueel ook met een spuitzak. Strooi er nog wat bieslook kruiden overheen en klaar is het tapas hapje: serveren maar!