Dit is de web site van het Leidse voedselbos 'Hof van Matilo'. 

 

Ons voedselbos is gelegen in het Park van Matilo, genoemd naar de Romeinse legerbasis die zich hier rond het begin van de jaartelling bevond.

Het park herbergt meerdere groene initiatieven zoals een volkstuinencomplex, een historische kruidentuin en een wijngaard waar de onvertroffen Chateau Matilo wordt gemaakt. 

Het is gelegen aan de Oostkant van Leiden tussen de Rivierenbuurt en de woonwijk Roomburg, en bevindt zich achter Huis van de Buurt Matilo.

De appel- en perenboomgaard vormt de basis van ons Voedselbos.

We hebben vanaf 2022 vele fruitstruiken en verschillende eetbare kruidachtige planten en aangeplant, en we zijn momenteel de derde deeltuin aan het bewerken en inrichten.

Al doende leren we hoe we hoe we op biologische wijze het voedsel(park)bos kunnen onderhouden en hoe we de planten natuurvriendelijk kunnen ondersteunen in het vinden van een onderlinge balans. 

 

We staan er altijd voor open om geïnteresseerden rond te leiden, en samen met volwassenen of kinderen een activiteit te organiseren. 

In onze gezellige groep is altijd ruimte voor nieuw bloed, en eigen ideeën worden gestimuleerd en waar nodig wordt ondersteund bij de uitvoering.

Elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00u kun je meehelpen, en genieten van de koffie of thee.

 

Aardpeer

Wortelknollen zijn eetbaar, te gebruiken als aardappel.

De bloemen (vanaf augustus) zijn ook eetbaar mooi om je gerechten mee te versieren.

 

de knollen bevatten zeer weinig glucose (suikers) en zijn zodoende als groente bijzonder geschikt.

de planten slaan ´inuline´ op in hun knollen. deze stof is een uit fructose opgebouwd suiker. de knollen zijn zeer voedzaam: ze bevatten veel eiwitten

 

de smaak van aardperen is vrij mild en zoetig.

 

Je kunt ‘m rauw eten, maar ook koken, bakken, in de oven bereiden, stoven, stomen, er soep van trekken en zelfs frituren.

Aardperen-Kikkererwtensoep

 

Ingrediënten

 

2 eetlepels roomboter

 

2 teentjes knoflook - fijngehakt

 

6 sjalotjes - klein gesneden

 

1 liter groentebouillon,

 

500 gram aardperen - geschild en in blokjes gesneden

 

250 gram kikkererwten uit blik - omgespoeld en uitgelekt

 

Op smaak brengen 

1 handvol tijm, alleen de blaadjes en nog een paar blaadjes apart voor de garnering

 

mengen met zout en peper

 

Optioneel; croutons* gemaakt van zuurdesembrood, olijfolie, parmezaanse kaas en komijnzaad.

 

 

Bereiding

 

Smelt de boter in een grote (soep)pan en fruit daarin de knoflook, de sjalotjes en de aardperen op laag vuur.

 

Giet de bouillon erbij, en voeg de kikkererwten toe.

 

Laat de soep circa 30 minuten pruttelen tot de aardperen gaar zijn.

 

Pureer de soep grof of glad.

 

Voeg de tijm toe en warm de soep weer op.

 

Breng de soep op smaak met eventueel zout en peper

 

Strooi er voor het opdienen wat blaadjes tijm over

 

Serveer eventueel met een schaaltje croutons of enkele croutons bovenop de soep