Appel

appels en peren bewaren

 

bewaar ze buiten onder een afdak en als het begint te vriezen, in de schuur onder een deken.

 

iedere week de rotte er uit halen en eet die eerst op. zo heb je tot eind februari eigen geplukte appels.

 

Bij appel en peer gaat het rijpingsproces na het plukken nog even verder. Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie, bijvoorbeeld door de deuren of ramen soms open te zetten, zodat het ethyleen weggevoerd wordt. Je kunt ze ook buiten bewaren onder een afdak tegen een muur met een deken erbovenop.

 

Appels en peren blijven langer goed als je ze in houten rekken of stapelkisten bewaart. Het hout neemt het vocht op dat de appels tijdens de bewaring verliezen. Zo voorkom je dat bewaarschimmels zich nestelen. Afhankelijk van het ras kun je het fruit bijna een jaar lang bewaren. Zomerrassen, die je al in augustus oogst, bewaren maar enkele weken. Winterrassen, die je in oktober of later plukt, kun je nog de hele winter eten. Ten slotte is het ook belangrijk dat je rassen met een verschillende bewaartijd niet samen bewaart. Een vroeger rijpend ras scheidt een gas uit dat een later rijpend ras sneller doet afrijpen.

 

 

 

 

Appel-karamel mocktail

 

appelsap (of alcoholvrije cava) 500 ml

 

appel 1

 

kaneelpoeder (of 6 kaneelstokjes)

 

ijsblokjes

 

karamel 6 kl

 

 

Bereiding

 

Verdeel de karamel over de glazen, doe er een snuifje kaneel of een kaneelstokje in.

 

Spoel de appel en snij 'm zonder te schillen in plakjes. Steek ze op een prikker.

 

Vul de glazen met ijsblokjes en leng aan met appelsap of alcoholvrije cava.

Kerriesoep met appel

 

Ingrediënten

 

1/3 liter groente- of kippenbouillon

 

1 ui

 

1 appel

 

1 eetlepel boter

 

1 eetlepel kerrie

 

1 a 2 eetlepels bloem

 

6 eetlepels room

 

zout

 

peper

 

munt blaadjes

 

evt gebakken uitjes en chili olie.

 

 

Bereiding

 

Snijd de ui en appel heel fijn en samen met de bouillon 10 min koken, dan uitzeven of fijnmaken met een staafmixer.

 

de kerrie 3 minuten in de boter opwarmen, waardoor de geur beter tot zijn recht komt, roer dan de bloem erdoor.

 

Als de bloem lichtbruin kleurt, giet er dan geleidelijk de bouillon erbij.

 

Blijf het goed roeren tot de soep licht gebonden is.

 

Laat de soep een paar minuten pruttelen.

 

kort voor het opdienen de room toevoegen en de fijngehakte muntblaadjes.

 

strooi naar wens nog de gebakken uitjes over de soep en voor extra pittigheid kan men er nog wat chili olie aan toevoegen.

Appel-peer bowl met kaneel

 

Zin in een fris en kruidig drankje? Probeer dan deze lekkere appel-peerbowl maar eens.

 

Ingrediënten

 

2 granny smith-appels

 

2 handperen

 

2 takjes munt

 

1 kaneelstokje

 

4 flessen Jillz sparkling cider (à 230 ml)

 

 

bereiding

 

Was en snijd de appels en de peren in dunne plakjes. Doe ze in een mooie grote glazen schaal.

 

Voeg de munt en het kaneelstokje toe. Schenk de Jillz erbij en laat minstens 15 min. intrekken.

 

Schep de bowl in glaasjes en serveer met een vorkje.

 

Tip! Neem voor een alcoholvrije bowl Jillz sparkling cider original 0,0%.