appels en peren bewaren
bewaar ze buiten onder een afdak en als het begint te vriezen, in de schuur onder een deken.
iedere week de rotte er uit halen en eet die eerst op. zo heb je tot eind februari eigen geplukte appels.
Bij appel en peer gaat het rijpingsproces na het plukken nog even verder. Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie, bijvoorbeeld door de deuren of ramen soms open te zetten, zodat het ethyleen weggevoerd wordt. Je kunt ze ook buiten bewaren onder een afdak tegen een muur met een deken erbovenop.
Appels en peren blijven langer goed als je ze in houten rekken of stapelkisten bewaart. Het hout neemt het vocht op dat de appels tijdens de bewaring verliezen. Zo voorkom je dat bewaarschimmels zich nestelen. Afhankelijk van het ras kun je het fruit bijna een jaar lang bewaren. Zomerrassen, die je al in augustus oogst, bewaren maar enkele weken. Winterrassen, die je in oktober of later plukt, kun je nog de hele winter eten. Ten slotte is het ook belangrijk dat je rassen met een verschillende bewaartijd niet samen bewaart. Een vroeger rijpend ras scheidt een gas uit dat een later rijpend ras sneller doet afrijpen.
Appel-karamel mocktail
appelsap (of alcoholvrije cava) 500 ml
appel 1
kaneelpoeder (of 6 kaneelstokjes)
ijsblokjes
karamel 6 kl
Bereiding
Verdeel de karamel over de glazen, doe er een snuifje kaneel of een kaneelstokje in.
Spoel de appel en snij 'm zonder te schillen in plakjes. Steek ze op een prikker.
Vul de glazen met ijsblokjes en leng aan met appelsap of alcoholvrije cava.